Search This Blog

O Sastojcima (About Ingredients)



Brusnica ima veoma ostar i kiselkast ukus, pa se retko jede sirova; cesce se jede u suvom stanju ili se pije kao cedjenu sok. 

Brusnice rastu slicno kao loza ili kao jagode. Poticu iz Severne Amerike ili istocne Evrope. 

Pet najboljih zdravstvenih dobrobiti brusnice: bogate su antioksidativnim jedinjenjima, mogu pomocci u sprecavanju infekcija urinarnog trakta, mogu podrzati zdravlje srca, mogu zastititi od cira na zelucu i raka zeluca, mogu zastititi od odredjenih karcinoma (raka).


Izvor: BBC Good Food

F

G


Glog

Ruska maslina (Elaeagnus angustifolia), obicno nazvana srebrna bobica, oleaster ili divlja maslina je vrsta Elaeagnus, poreklom iz zapadne i sredisnje Azije, Irana, od juzne Rusije i Kazahstana do Turske, delova Pakistana i delova Indije. Od 2020. siroko je zastupljena u Severnoj Americi kao unesena vrsta. 

U Iranu se osuseni prah ploda koristi pomesan s mlekom za reumatoidni artritis i bolove u zglobovima. Izvor: wikipedia.


Tradicionalno se koristi kao analgetik, antipiretik i diureticki biljni lek. Veliki broj jedinjenja dobijen je iz Ruske masline cini ovu biljku izvorom flavonoida, alkaloida, minerala i vitamina. Izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5108988/


Plodovi se mogu jesti i sirovi i kuvani. Mogu se praviti dzemovi. Semenke Ruske masline bogate su uljem. Izvor: Plantea.com.hr

Sibirska jela je poreklom iz Kine — provincije Sindjang; Kazahstana; Kirgistana; Ruskog — Altaja, Amura, Burjatija, Cite, Irkutska, Habarovska, Krasnojarska, Tuve, zapadnog Sibira i Jakutije. Ova jela zivi u hladnoj klimi na vlaznim zemljistima u planinama ili recnim basenima na nadmorskoj visini od 1.900 – 2.400 m. Veoma je tolerantna na senku, otporna na mraz i izdrzljiva, moze preziveti temperature do -50°C, sto je cini jednom od najotpornijih poznatih stabala. Izvor: American Conifer Society


š


Sipak je deo ploda koji raste na cvetu divlje ruze koja se zove Rosa Canina. Ova ruza raste uglavnom u Evropi i nekim delovima Afrike i Azije.


Sipak je prepun vitamina C, E i B, kao i drugih antioksidanata i minerala. Takodje sadrzi supstancu koja se bori protiv upale. Svezi sipak ima vise vitamina C od citrusa. Medjutim, dosta tog vitamina C se unistava tokom susenja i pakovanja. 


Mnogi ljudi uzimaju sipak u prahu ili vocni sok da bi pokusali da ojacaju svoj imuni sistem i da pokusaju da lece ili sprece prehladu. Dodatak ishrani - sipak u prahu moze pomoci u smanjenju bolova kod osteoartritisa. Dodatak je testiran kod mnogih ljudi sa osteoartritisom kuka, kolena, sake, ramena, vrata i drugih podrucja.


Sipak se takodje moze naci i u obliku kapsula.


Mere opreza:

Sipak se generalno smatra bezbednim kada se uzima na usta i koristi prema uputstvu.

Budite oprezni kada koristite ovaj dodatak ako ste trudni ili dojite. Dodaci od sipka mogu povecati rizik od odredjenih vrsta kamena u bubregu. A visoke doze mogu dovesti do opasnih krvnih ugrusaka, nazvanih duboka venska tromboza.


Izvor: webmd.com


Sipak se koristi za pravljenje dzemova, zelea, pita, corbi i supa, caja i vina. Latice i listovi takodje se mogu skuvati za caj. Od cveca se pravi ukusan sirup, moze se jesti u salatama ili kandirati ili konzervirati u sircettu, medu i rakiji.


Izvor: eatweeds.co.uk

Detaljan clanak o sipku s receptima. Izvor: Rulek RFB doo




Z



English

F


Z


No comments:

Post a Comment